Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nové telefony Huawei Pura 70+ Pura 70 Ultra mají nový procesor Huawei Kirin 9010. Ten se ale podle prvních testů nevyznačuje zrovna vynikající efektivitou, což se kvůli výrobnímu procesu ale dalo předpokládat.
Jezevec (111) | 23.4.202420:29
Pamatuji si, a jistě nejsem sám, doby, kdy Huawei válcoval trh a ­- zřejmě s podporou čínské vlády ­- vrážel obrovské množství peněz do marketingu. Stačilo odříznutí od Androidu a následně výrobních kapacit Taiwanu a skončil tam, kde je. A to nebudu mluvit o tom, jaký měl vliv a podíl v dalších oblastech a velké respirační problémy pokud jde o data a surveilance.

Budiž to ponaučením pro všechny, co by se mohlo stát s celou řadou technologických firem ­- a nejenom s nimi ­- pokud by Čína zaútočila na Taiwan.
Odpovědět0  0
Bison (879) | 23.4.202416:32
S týmto medvedík Pú nebude spokojný, strana nebude mať trpezlivosť s pomalým dobiehaním západu.
Odpovědět0  0
eMKejx (108) | 22.4.20248:56
efektivne to mozno nemaju, ale uz roky plati, ze u serie P ­(urcite to bude aj v pripade Pura­), tak aj v serii Mate su tie zariadenia vyladene co sa chodu sw a teda pohybovania sa v prostredi tyka na spickovej urovni.
Odpovědět1  0
del42sa (249) | 22.4.202418:24
Aktualizováno ­(22. 4. 2024­): Nová architektura širší než Cortex­-X3

Nakonec se skutečně potvrzuje, že Kirin 9010 má novou architekturu. Zatímco jádro v Kirinu 9000S bylo zhruba tak široké jako Cortex­-X2 ­(čtyři ALU­), Kirin 9010 má skutečně jádro s nižší frekvencí a vyšším IPC. Podle analýz toto jádro je ve většině parametrů stejně široké z hlediska výpočetních prostředků jako Cortex­-X3, v některých detailech je i silnější ­(to ale nemusí znamenat, že má lepší IPC, tedy výkon na 1 MHz­).

Jádro má podle tohoto zdroje šest ALU, tři jednotky pro větvení a čtyři jednotky AGU pro load­/store operace ­(Cortex­-X3 jen dvě jednotky pro větvení, respektive tři AGU­). Tyto load­-store jednotky podporují dvě uložení dat za cyklus nebo tři čtení dat, nebo kombinaci čtyř operací. Jednotka FPU má čtyři pipeline ­(zda s podporou SVE či SVR2, ještě nevíme­) a fáze Rename má propustnost až osm instrukcí za cyklus.

https:­/­/twitter.com­/negativeonehero­/status­/1780942603028164689

Jádro je zřejmě drženo zpátky relativně nízkou dosaženou frekvencí, jinak by jeho celkový výkon byl v benchmarcích lepší. Toto může být dáno horším použitým výrobním procesem i architekturou samou. Huawei se ale nejspíše zaměří na vyšší takty v dalších generacích, podobně jako Apple. Jeho architektury proto mohou mít asi i větší potenciál, než se teď zdá, v budoucnu možná budou Cortexům od ARM Holdings konkurovat lépe, než dnes.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.